Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

"Χάνεται" ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας της Βοιωτίας

Μη αναστρέψιμη φαντάζει η ζημιά που έχει υποστεί μία από τις μεγαλύτερες πηγές ζωής για το περιβάλλον της Ελλάδας, καθώς ρύπανση και υπερεκμετάλλευση έχουν οδηγήσει στα όρια της εξαφάνισης το 46,6% των υπόγειων υδροφόρων οριζόντων της χώρας.....

Έρευνα που διενεργείται εδώ και μία πενταετία από το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών έχει καταδείξει ότι από τα 236 κυριότερα υπόγεια υδροφόρα συστήματα της Ελλάδας, τα 110 αντιμετωπίζουν την απειλή της εξαφάνισης.

Όπως γράφει η Real News, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι σε λίγα χρόνια δεκάδες περιοχές της χώρας δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα υπόγεια ύδατά τους, λόγω υπερεκμετάλλευσης ή λόγω ρύπανσης.
Η έρευνα του ΙΓΜΕ αφορά τη συλλογή συνολικά 40.000 δειγμάτων από υπόγεια υδροφόρα συστήματα σε όλη την Ελλάδα.

Τα αποτελέσματα δείχνουν πως μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν και περιοχές με έντονη αγροτική δραστηριότητα, όπως η Θεσσαλία, η Βοιωτία και η Αργολίδα, γεγονός που σημαίνει ότι η «αφαίμαξη» της υπόγειας Ελλάδας ενδέχεται να έχει και σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις τα επόμενα χρόνια. Το σίγουρο είναι πάντως πως θα υποστεί συνέπεια της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου