Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

“Του αντρειωμένου ο θάνατος, θάνατος δεν λογιέται…” Ενας χρόνος από τη δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα

Το μεγαλείο ψυχής της οικογένειας Γκούμα.
Με συγκίνηση, εθνική υπηρηφάνεια και παλμό από τους εκατοντάδες νέους που είχαν συγκεντρωθεί  σήμερα στη Χειμάρρα, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του εθνομάρτυρα Αριστοτέλη Γκούμα, ένα χρόνο μετά τη στυγερή δολοφονία του, γιατί υπερασπίστηκε το δικαίωμα να μιλάει την μητρική του γλώσσα, τα Ελληνικά.  Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν σχεδόν όλες οι Βορειοηπειρωτικές οργανώσεις, εκπρόσωπος της Ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα, ο Γενικός Πρόεδρος της Ομόνοιας, ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ, έπαρχοι κ.α. Από την Ελλάδα τη Ν.Δ. εκπροσώπησε ο βουλευτής Κοζάνης Γ. Κασαπίδης και το ΛΑΟΣ ο κ. Χ. Καραθάνος.
Κατατέθηκαν περισσότερα από 20 στεφάνια από πολιτικούς, και εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων από Ελλάδα και Αμερική. Τα αποκαληπτήρια πραγματοποίησαν ο πρόεδρος του Παραρτήματος Ομόνοιας Χειμάρρας κ. Νικόλαος Μπρίγκος και εκπρόσωπος της Ενωσης Χειμαρριωτών. Απουσίες που αξίζουν να σημειωθούν είναι αυτή του νέου δήμαρχου Χειμάρρας κ. Γκόρου, του κόμματος MEGA, του ΠΑΣΟΚ και του Προξενείου Αργυροκάστρου.  Το ΠΑΣΟΚ και την Ελληνική Κυβέρνηση αναμένωνταν να εκπροσωπίσει ο Υφηπουργός Υγείας κ. Μάρκος Μπόλαρης αλλά ματαιώθηκε τελευταία στιγμή, πιθανόν για τους λόγους που αναφέραμε στο χθεσινό άρθρο ή στης σημερινή αναστάτωση.  Άξιες αναφορές είναι επίσης και οι σπουδαίες δύο και μοναδικές ομιλίες, των κ. Αντώνη Νέτσου εκ’ μέρους της Ένωσης Χειμαρριωτών και του κ. Μόντη Κολίλα εκ’ μέρους της οικογένειας. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε τυπικά με τον εθνικό ύμνο και συνεχίστηκε με τα γνωστά συνθήματα της νεολαίας.   
Οι διαφωνίες
Εφόσον δεν είχε δοθεί κάποια έγκριση από τη νέα δημοτική αρχή για την τοποθέτηση της προτομής, αποφασίστηκε να τοποθετηθεί εντός της περίφραξης του κοινόχρηστο χώρου της εκκλησίας των Αγίων Πάντων και του ελληνικού σχολείου κάτι που διαφωνούσε ο  οικείος  μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ. Δημητρίου που δεν ήθελε την ανάμιξη της εκκλησίας,  πέρα του θρησκευτικού τελετουργικού.  Από νωρίς το πρωί, στην εκκλησία των Αγίων  Πάντων που ήταν προγραματισμένο να γίνει η θεία λειτουργεία και το μνημόσυνο, είχε συγκεντρωθεί πλήθος  κόσμου που είδαν με έκπληξη τον μητροπολίτη να υποχωρεί από την εκκλησία και να τους αναγγέλλει ότι η λειτουργία θα γίνει στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας στην Κάτω Χειμάρρα. Τραγικές φιγούρες οι άνθρωποι της οικογένειας του Αριστοτέλη  που μετά την αρχική τους αμηχανία, αποχώρησαν με τα αδιάβαστα κόλλυβα στο σπίτι τους, μοιρολογώντας.  Οι παρευρισκόμενοι και αυτοί που προσέρχονταν χωρίστικαν σε τέσσερα μέρη, σε αυτούς που ακολούθησαν το μητροπολίτη, σε αυτούς  που παρέμειναν στους Αγίους Πάντες (οι περισσότεροι), οι συγγενείς  και κάποιοι άλλοι ακολούθησαν την  οικογένεια στο σπίτι ενώ μια άλλη ομάδα πήγε στον τάφο.
Η οικογένεια
Οι γονείς του Αριστοτέλη, παρά την πικρία τους για τα όσα συνέβησαν, προσήλθαν στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας για να προσευχηθούν για την ψυχή του παιδιού τους και να λάβουν την ευχή του δεσπότη, δίδοντας μαθήματα μεγαλείου ψυχής  μιας ελληνικής και χριστιανικής οικογένειας που γέννησε έναν ήρωα!  Σε μια τέτοια οικογένεια δεν ταιριάζουν τα συλλυπητήρια αλλά οι ευχαριστίες μας γιατί κάνουν περήφανη τη Χειμάρρα, τη Βόρειο Ήπειρο και όλον τον Ελληνισμό.  Η παρουσία τους στα αποκαλυπτήρια και ο εξαιρετικός λόγος του κ. Κολίλα  εκ μέρους της οικογένειας (σύζυγος της αδερφής του Αριστοτέλη), λειτούργησαν σαν καταλύτης στο θυμό που υπήρχε εναντίων όσων ευθύνονταν για  τη σημερινή ατιμία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου