Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

USA today: «Πέφτουν» μνημεία στην Ελλάδα λόγω κακής συντήρησης


Για παραπληροφόρηση και ανακρίβειες κάνουν λόγο Ελληνες ιθύνοντες

Πέφτει η Πύλη του Αδριανού; Η μήπως πέφτει ο ναός του Ολύμπιου Δία; Την απάντηση δίνει η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων κυρία Δέσποινα Κουτσούμπα μέσα από τις σελίδες της αμερικανικής εφημερίδας «USA today» σε ρεπορτάζ της οποίας από την Αθήνα δηλώνει πως: «Η Πύλη του Αδριανού και ο Ναός του Ολυμπίου Διός αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να πέσουν».
Προσθέτοντας: «Η Πύλη του Αδριανού δεν έλαβε καμία φροντίδα το τρέχον έτος λόγω των περικοπών του προϋπολογισμού».

Αφωνοι ως εκ τούτου έμειναν αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες και διευθυντές υπηρεσιών από τις «πληροφορίες» του δημοσιεύματος. Πώς είναι δυνατόν να πέφτουν τα μνημεία και να μην το έχει αντιληφθεί κανείς; «Ειδικά η Πύλη του Αδριανού αντιμετωπίσθηκε με ιδιαίτερη φροντίδα τα τελευταία χρόνια και ήταν έτοιμη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004», λέει η κυρία Ευγενία Γατοπούλου, γενική διευθύντρια Αναστηλώσεων. Επεξηγεί μάλιστα ότι έχουν γίνει αναστηλωτικές επεμβάσεις και συντήρηση των λίθων και των επιφανειών της. Επιπλέον ο τακτικός έλεγχος του μνημείου δείχνει ότι δεν παρουσιάζει κανένα πρόβλημα ούτε χρήζει επεμβάσεων.

Οσον αφορά τον ναό του Ολυμπίου Διος η ίδια είναι επίσης κατηγορηματική: « Το μνημείο δεν μας έχει δώσει κανένα δείγμα ότι βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο». Το μόνο που έχει εντοπισθεί είναι κάποια σημεία στο επιστήλιο όπου θα γίνουν παρεμβάσεις, χωρίς όμως επ΄ ουδενί να έχουν το χαρακτήρα του επείγοντος, γιατί τέτοιο θέμα απλώς δεν υφίσταται. 

Κατόπιν αυτών μπορεί να υποθέσει κανείς ότι η πρόεδρος του ΣΕΑ έχει πέσει θύμα παραπληροφόρησης μεταφέροντας αυτές τις ανακρίβειες για την κατάσταση στην Ελλάδα και στον ξένο Τύπο, ο οποίος φυσικά επιχαίρει.

Μπορείτε λοιπόν να περνάτε άφοβα κάτω από την Πύλη του Αδριανού ή να κάνετε ένα περίπατο ανάμεσα στις αρχαιότητες του Ολυμπιείου. Προς μεγάλη δυστυχία, απ΄ ό,τι φαίνεται των διαφόρων καλοθελητών τα μνημεία δεν πέφτουν….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου