Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Αντιδράσεις στη Βοιωτία για τις αυξήσεις στις τιμές ζώνης των ακινήτων


Τις έντονες διαμαρτυρίες των πολιτών σε Θήβα, Αράχωβα, Αλίαρτο και άλλους δήμους της Βοιωτίας, έχει επιφέρει η αύξηση των τιμών ζώνης των ακινήτων, που οδηγούν σε αύξηση των «χαρατσιών».
Με ανακοίνωση του ο Δ. Θηβαίων μεταθέτει τις ευθύνες στο Υπουργείο Οικονομικών και επιχειρεί να δώσει εξηγήσεις στους εξοργισμένους πολίτες.
Ακολουθεί η ανακοίνωση:



Ο Δήμος Θηβαίων, προς αποφυγή παρεξηγήσεων, ενημερώνει τους δημότες του ότι οι τιμές ζώνης ακινήτων καθορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών και όχι από το Δήμο.
Το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να εισπράξει σωστά μέσω του λογαριασμού της Δ.Ε.Η. το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε (Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών), με την εγκύκλιο ΠΟΛ1251/20-12-2011, κάλεσε τους Δήμους να διορθώσουν τις τιμές ζώνης, όπως αυτές έχουν καθοριστεί σύμφωνα με το σύστημα των αντικειμενικών αξιών του Υπουργείου Οικονομικών.
Οι Δήμοι όλης της χώρας, είναι αρμόδιοι μόνο για τη διόρθωση των λαθών στην επιφάνεια, την παλαιότητα ή την τιμή ζώνης του ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου, στους οποίους προσέρχονται οι δημότες που έχουν εντοπίσει λάθη στα στοιχεία υπολογισμού του τέλους, προκειμένου να τα διορθώσουν. Επιπλέον, οι Δήμοι ελέγχουν αν στις σχετικές καταστάσεις αποτυπώνονται οι ορθές τιμές ζώνης, όπως προβλέπονται στο άρθρο 24 του Ν.2130/1993, όπως ισχύει, και σε περίπτωση λάθους προβαίνουν σε διόρθωσή τους.
Μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, οι δήμοι αποστέλλουν τις ενημερωμένες καταστάσεις στο Διαχειριστή Δικτύου της Δ.Ε.Η. ο οποίος ακολούθως, τις αποστέλλει στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, που τις ελέγχει ενδεικτικά ως προς την τιμή ζώνης.
Σε περίπτωση που εντοπιστεί λάθος σε τιμή ζώνης, η ΓΓΠΣ διορθώνει την κατάσταση ενημερώνοντας για τη διόρθωση τον αρμόδιο Δήμο και διαβιβάζει τις καταστάσεις στο Διαχειριστή Δικτύου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου