Σε άπταιστα τούρκικα θα απολαμβάνουμε από αύριο στην primetime (όπως τη λένε η “ειδικοί”) ζώνη του ΑNT1 (δηλαδή στις 9 το βράδυ) τη νέα σειρά: “Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής”.Φανταστείτε σε τούρκικο κανάλι να παίζεται η
ταινία: “Ο Παπαφλέσσας”!! Ξέρετε τα παιδιά παλιά μεγάλωναν με πρότυπο τον Κολοκοτρώνη και τον Παπαφλέσσα και άκουγαν να ομιλείται στην τηλεόραση η ελληνική γλώσσα.Τώρα θα ακούμε στα τούρκικα και όχι μεταγλωτισμένα ένα ιστορικό σίριαλ της Τουρκίας και, αν τα παιδιά, σας γράψουν σε κανένα διαγώνισμα, πως στην Επανάσταση του ’21 ήρωας ήταν ο Σουλεϊμάν τότε θα φταίνε οι δάσκαλοι που δεν μαθαίνουμε σωστά ιστορία και γραμματική στα παιδιά.Πώς να αντιμετωπίσουν άραγε οι δάσκαλοι τη δύναμη της τηλεόρασης; Να σημειώσουμε εδώ πως στην Τουρκία όλα τα σίριαλ μεταγλωτίζονται.Το ζήτημα δεν είναι μόνο η προβολή της Οθωμανικής ιστορίας ώστε να αισθανθούμε οικειότητα με τον Πολιτισμό τους τον οποίο άλλωστε τον γνωρίζουμε καλά αφού ζήσαμε μαζί τόσα χρόνια.Το ζήτημα που θα πρέπει να απασχολήσει τους πνευματικούς μας ηγέτες είναι πως τα παιδιά μας στην ελληνική τηλεόραση δεν ακούν σχεδόν ποτέ σωστά ελληνικά.Ακούνε μόνο ξένες γλώσσες και τώρα τελευταία τούρκικα
Για να δούμε και λίγα στοιχεία ποιος ήταν ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής
Ο Σουλεϊμάν Α΄ ο Μεγαλοπρεπής (τουρκ.: Kanuni Sultan Süleyman, Οθ. τουρκ: سليمان) (1493 – 1566), ήταν ο ενδέκατος Σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, από το 1520 ως το 1566. Από τους Τούρκους αναφέρεται ως Σουλεϊμάν Α΄ ο «Κανουνί» (Νομοθέτης). Κατά την βασιλεία του η Οθωμανική αυτοκρατορία έφτασε στη μέγιστη γεωγραφική της επέκταση και στο απόγειο της δύναμής της. Υπήρξε ο επιφανέστερος των σουλτάνων.
Γεννήθηκε στην Τραπεζούντα στις 6 Νοεμβρίου 1494. Σε ηλικία 7 ετών σπούδαζε στην Κωνσταντινούπολη μαθηματικά, ιστορία, λογοτεχνία, θεολογία και στρατιωτικές τεχνικές. Σε ηλικία 15 ετών ξεκίνησε την καριέρα του ως διοικητής οθωμανικών επαρχιών. Διαδέχτηκε τον πατέρα του, Σελίμ Α΄, το 1520 και αναδείχτηκε άριστος στρατηγός, νομοθέτης, κυβερνήτης εξαίρετος και προστάτης των γραμμάτων και των τεχνών. Υπήρξε ο πρώτος και τελευταίος σουλτάνος που ανέβασε στο θρόνο μια χριστιανή δούλη, την πανέμορφη Ρωξελάνη, η οποία πήρε το όνομα Χουρέμ. Μαζί της έκανε πέντε παιδιά: τον Μωάμεθ, τον Σελίμ, τον Βαγαζίτ, τον Τζιχανγκίρ και την Μιχριμάχ.
Ανέλαβε μια σειρά επιτυχημένων εκστρατειών, ξεκινώντας με την κατάληψη του Βελιγραδίου το 1521. Το 1522κατέλαβε τη Ρόδο και επέτρεψε στους Ιωαννίτες ιππότες να εγκαταλείψουν το νησί και να εγκατασταθούν στηΜάλτα, την οποία απέτυχε να καταλάβει μετά από μακρά πολιορκία (18 Μαΐου-8 Σεπτεμβρίου 1565). Από το 1521 μέχρι το 1556 τα στρατεύματά του κατέλαβαν την Ουγγαρία, την Τρανσυλβανία, τη Σλοβενία, τηΜολδαβία στην Ευρώπη, το Κουρδιστάν, τη Μεσοποταμία, τη Γεωργία στην Ασία, την Τριπολίτιδα, την Τύνιδακαι το Αλγέρι στην Αφρική, ενώ ο στόλος του κυριαρχούσε με επικεφαλής τον αρχιπειρατή Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσσα στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο.
Στις 29 Αυγούστου 1526 νίκησε το Λουδοβίκο Β΄ της Ουγγαρίας στη μάχη του Μοχάτς, κατέλαβε μέρος της Ουγγαρίας και αναγνώρισε ως βασιλιά της τον υποτελή του Ιωάννη Ζαπόλσκι της Τρανσυλβανίας. Καθώς ο Αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής ΑυτοκρατορίαςΚάρολος Ε΄ και ο αδερφός του, αρχιδούκας της Αυστρίας Φερδινάνδος ανακατέλαβαν την Ουγγαρία, ο Σουλεϊμάν εισέβαλε δύο φορές στην Αυστρία, το 1529 και το 1532 και προσπάθησε ανεπιτυχώς να καταλάβει τη Βιέννη, πολιορκώντας την το 1529. Η αποτυχημένη αυτή απόπειρα θεωρείται ότι σηματοδοτεί το τέλος των επεκτατικών πολέμων των Οθωμανών προς τη Δυτική Ευρώπη.
Επί των ημερών του συνάφθηκαν οι πρώτες διπλωματικές σχέσεις με τις ευρωπαϊκές δυνάμεις. Προς τους χριστιανούς υπήρξε σχετικά ανεκτικός, τους παραχώρησε πολλά προνόμια και χρησιμοποίησε Έλληνες σε δημόσιες θέσεις. Διακρίθηκε για τη συνετή διοίκησή του, υπήρξε προστάτης των γραμμάτων και των τεχνών, ενώ υπήρξε μεγάλος νομοθέτης και ποιητής του Ισλάμ.
Πέθανε το 1566 από αποπληξία, κατά την έναρξη νέας εκστρατείας κατά της Ουγγαρίας. Τάφηκε σε οκταγωνικό μαυσωλείο, στοΣουλεϊμανιέ Τζαμί (στο νοτιοανατολικό περίβολο).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου