Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Θετικά στην πολύ επικίνδυνη ουσία φαινυλοβουταζόνη προιόντα της ΝΙΚΑΣ με κρέας αλόγου.

Η φαινυλοβουταζόνη (γνωστή και ως «bute») είναι αντιφλεγμονώδες παυσίπονο για άλογα αγώνων, αλλά απαγορεύεται να χορηγείται σε ζώα που θα καταλήξουν στο τραπέζι των καταναλωτών, καθώς ενέχει κινδύνους για την υγεία..
Τα προιόντα πάντως -σύμφωνα με την εταιρεία- αποσύρθηκαν από΄την αγορά.

  • Διαβάστε παρακάτω του κινδύνους από την κατανάλωση προιόντων με υπολλείματα φαινυλοβουταζόνης

Όπως ανακοίνωσε ο ΕΦΕΤ, μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών ελέγχων του Γενικού Χημείου του Κράτους... και σε συνέχεια του από 8 Απριλίου 2013 Δελτίου Τύπου του ΕΦΕΤ, τα δύο δείγματα της εταιρείας «Π. Γ. ΝΙΚΑΣ ΑΒΕΕ» της σειράς «ΝΙΚΑΣ ΜΟΣΧΑΡΙ» που είχαν παρασκευασθεί
με βόειο κρέας προέλευσης ΙΤΑΛΙΑΣ και είχαν βρεθεί θετικά σε παρουσία DNA ιπποειδούς, βρέθηκαν θετικά στην φαινυλοβουταζόνη (phenylobutazone).

Ο ΕΦΕΤ ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό ότι τα προϊόντα αυτά έχουν αποσυρθεί από τα ράφια από το τέλος Μαρτίου 2013 και δεν βρίσκονται πλέον στην αγορά.


*Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία όσον αφορά τη φαινυλοβουταζόνη σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA):

"Η φαινυλοβουταζόνη είναι τοξική για το μυελό των οστών ενώ έκθεση στην ουσία αυτή έχει συνδεθεί με την εμφάνιση απλαστικής αναιμίας, μίας σπάνιας αλλά σοβαρής ασθένειας του αίματος, κατά την οποία ο μυελός των οστών αδυνατεί να παράγει ικανό αριθμό νέων κυττάρων του αίματος.
Εκτιμάται ότι η απλαστική αναιμία προσβάλλει έναν μικρό αριθμό ατόμων από ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού με συχνότητα εμφάνισης 1 στις 30.000.
Υπάρχει επίσης αβεβαιότητα όσον αφορά στη πρόκληση, δυνητικά, γονοτοξικότητας (π.χ. την ικανότητα καταστροφής του DNA των κυττάρων) και καρκινογένεσης της συγκεκριμένης ουσίας". 
.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου