Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

τα πύρινα μέτωπα στη Αχαία - Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής



Το πύρινο μέτωπο συνεχίζει το καταστροφικό του έργο στην Αχαϊα. Οπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, προχώρησε σε ενέργειες για κατάσταση έκτακτης ανάγκης της περιοχής και ήδη εκκενώθηκαν τα χωριά Κάτω Καστρίτσι και Πλατάνι.
Οι κάτοικοι δίνουν μάχη με τις φλόγες καθώς σύμφωνα με πληροφορίες απειλούνται σπίτια και κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Δεν απειλείται το νοσοκομείο, ούτε και η Πανεπιστημιούπολη.
Πλέον, απομένει η έγκριση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για να κηρυχθεί η περιοχή σε έκτακτη ανάγκη.
Η φωτιά ξέσπασε σε κορυφογραμμή στα Σελλά τα ξημερώματα και κάτοικοι κάνουν λόγο για εμπρησμό. 
Σύμφωνα με καταγγελίες, από τη Δευτέρα το μεσημέρι δεν υπήρχε νερό στα χωριά Πλατάνι και Σελλά, παρά το γεγονός ότι ειδοποιήθηκε από τους κατοίκους η ΔΕΥΑΠ.
Kάηκε σπίτι στο Πλατάνι
Οι φλόγες έφτασαν και στις αυλές των σπιτιών! Αυτή την ώρα (12:05 μ.μ.) η φωτιά έχει «τυλίξει» μια κατοικία στον Οικισμό Πλατάνι Αχαΐας! Νωρίτερα, απομακρύνθηκαν άτομα από καταυλισμό Ρομά στο Κάτω Καστρίτσι.
Ο Δήμαρχος Πατρέων Γ. Δημαράς βρίσκεται στο μέτωπο της πυρκαγιάς ενώ έγινε και δέκτης παραπόνων από κατοίκους του Κάτω Κατριτσίου ότι σήμερα και τις προηγούμενες δυο ημέρες η περιοχή δεν είχε νερό.
Σε ύφεση δύο μέτωπα
Σε ύφεση βρίσκονται τα μέτωπα σε Σελλά και Αργυρά στην Αχαΐα ωστόσο εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση σε Πλατάνι και Κάτω Καστρίτσι.
Κάτοικοι του Κ. Καστρίτσι προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά που έφτασε στις αυλές των σπιτιών τους με κουβάδες.   
Πάντως, αρκετοί κάτοικοι αρνούνται να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους, παρά τις εκκλήσεις του Δήμου και της πυροσβεστικής.
Λαχτάρα στο Πανεπιστήμιο
Αναστάτωση επικράτησε νωρίτερα όταν οι πύρινες «γλώσσες» πλησίασαν το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου.
Πυροσβέστες, συγγενείς ασθενών και κάτοικοι ρίχτηκαν  στη μάχη και να καταφέρνουν να σβήσουν τη μικρή εστία της φωτιάς.
Οι φλόγες τώρα κατευθύνονται ξανά προς Ανω Καστρίτσι, αφού άλλαξε πάλι η φορά του ανέμου.
Βρέχει στάχτη στο Πανεπιστήμιο
Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα στην Αχαΐα από τους πυκνούς καπνούς που «πνίγουν» τη περιοχή από τη μεγάλη καταστροφική πυρκαγιά.
Στο Πανεπιστήμιο Πατρών «βρέχει» στάχτη την ίδια στιγμή που ο πρύτανης έδωσε εντολή για απομάκρυνση των φοιτητών-κυρίως ξένων χωρών-που παρακολουθούσαν σε θερινά τμήματα.
Εκκενώνεται και το Πανεπιστήμιο
Την εκκένωση του χώρου του Πανεπιστημίου στην Πάτρα διέταξαν οι πρυτανικές αρχές λόγω της Πυρκαγιάς που έχει σχηματίσει πύρινο κλοιό  γύρω απο το χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν  τονίζουν τα εξής:«Λόγω της εκτεταμένης πυρκαγιάς παρακαλούνται οι φοιτητές να αποχωρήσουν από τον Πανεπιστημιακό χώρο.
Οι εργαζόμενοι του Ιδρύματος να παραμείνουν στις θέσεις τους προκειμένου να συμβάλλουν στο έργο της κατάσβεσης εάν χρειαστεί».
Οι δυνάμεις πυρόσβεσης που βρίσκονται στην περιοχή και έχουν αναλάβει το έργο της κατάσβεσης φοβούνται ότι το ενδεχομένο η φωτιά να μπει στον πανεπιστημιακό χώρο είναι ιδιαίτερα ορατό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου