Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Η ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗ ΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΗΣ

Ιερά Μονή Ευαγγελίστριας - Evangelistria Monastery




Χτισμένη το 12ο αιώνα, στην ακμή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, και ανακαινισμένη το 1665, στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, η Μονή βρίσκεται 12 χλμ. δυτικά της Αλίαρτου.

Τον καιρό της Τουρκοκρατίας, οι μοναχοί της Μονής Ευαγγελιστρίας συνέβαλαν στη διατήρηση του ελληνορθοδόξου ιδεώδους λειτουργώντας κρυφό σχολείο. Βρέθηκε, μάλιστα, μια σπάνια κρύπτη στην οποία μπορούσε να μπει κανείς μόνο κάτω από το σημείο όπου βρισκόταν η Αγία Τράπεζα, μέσα στο ιερό του ναού. Η κρύπτη ήταν αφιερωμένη στην Αγία Τριάδα και φιλοξενούσε όχι μόνο τους μικρούς μαθητές αλλά και τους άλλους θησαυρούς της μονής που έπρεπε να προφυλαχθούν από τους αλλόθρησκους. 

Ακόμα και αργότερα όμως, στα χρόνια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, η μονή Ευαγγελιστρίας βοήθησε πρόθυμα τους Έλληνες και τους συμμάχους τους, αξιοποιώντας και πάλι την κρύπτη αυτή. Φυλά, μάλιστα, ως σήμερα την ευχαριστήρια επιστολή που της απέστειλε ο Συνταγματάρχης Alexander. 

Η μονή λειτουργεί ξανά από το 1959, δεχόμενη γυναίκες μοναχές αλλά και κάθε επισκέπτη που θέλει να γνωρίσει την ιστορία και την περιοχή της.

Η μονή σήμερα έχει περίπου είκοσι πέντε μοναχές, που εκτός από τα λατρευτικά τους καθήκοντα, ασχολούνται και με πολλές άλλες διακονίες.

Η μονή πανηγυρίζει εκτός από την 25 Μαρτίου Εορτή του Ευαγγελισμού, κι όλες τις εορτές Της Υπεραγίας Θεοτόκου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου