Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Mε το σύνθημα «Ένωση για πάντα» η Κρήτη θα γιορτάσει έναν αιώνα απελευθέρωσης


Τον σχεδιασμό των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα ξεκίνησε η Περιφέρεια Κρήτης οι οποίες θα πραγματοποιηθούν το 2013 υπό το σύνθημα «Ένωση για πάντα».

Πραγματοποιώντας την πρώτη κοινή σύσκεψη της Οργανωτικής και Επιστημονικής Επιτροπής που θα διαμορφώσουν και θα υλοποιήσουν τις εκδηλώσεις .....
ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, που προεδρεύει στην Οργανωτική Επιτροπή, τόνισε ότι οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν όλο το 2013 και θα δίνουν το στίγμα «ότι η Κρήτη προχωρά μαζί με την Ελλάδα, σε πείσμα αυτών που διακινούν αντίθετες ιδέες», όπως αναφέρει το iefimerida.gr

Όπως είπε ο κ. Αρναουτάκης, οι εκδηλώσεις θα γίνουν σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα και κάθε Δήμο της Κρήτης καθώς και στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ακόμα και στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», Νίκος Παπαδάκης, επίσης μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής, από την πλευρά του ανέφερε ότι «ο κρητικός λαός δεν πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα λεγόμενα των φαιδρών και σκοτεινών κύκλων. Εάν αυτοί οι κύκλοι είχαν την παραμικρή επιρροή θα έβγαιναν στην επιφάνεια, δεν έχουν όμως και κρύβονται. Η Κρήτη την επόμενη εκατονταετία ξεκινά να είναι για πάντα συνδεδεμένη με τον κορμό της Ελλάδας. Ξεκινά με αισιοδοξία και ελπίδα και αυτό ακριβώς θα σηματοδοτήσουν οι εκδηλώσεις για την επέτειο των 100 χρόνων».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «θα γίνει μια αναδρομή στο παρελθόν για να γιορτάσουμε, ν’ αποτίσουμε φόρο τιμής στους προγόνους, να θυμηθούμε τους αγώνες τους και παράλληλα να θυμηθούμε το έργο που πραγματοποιήθηκε όλη αυτή την περίοδο στην Κρήτη. Έργο σημαντικό, το οποίο απέδειξε ότι οι Κρήτες είναι εξίσου Έλληνες με τους υπόλοιπους».

Στην Οργανωτική Επιτροπή μετέχουν επίσης οι τέσσερις αντιπεριφερειάρχες του νησιού, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου και οι δήμαρχοι των πρωτευουσών των νομών. Εξάλλου στην Επιστημονική Επιτροπή μετέχουν η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», η Εταιρεία Γραμμάτων και Τεχνών Ανατολικής Κρήτης, η Εταιρεία Κρητικών Ιστορικών Μελετών, το Ινστιτούτο Κρητικού Δικαίου, η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Λασιθίου, η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Ρεθύμνης, το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου