Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Νέα Αλβανική πρόκληση κατά της Ελλάδας: Έδωσαν το όνομα «Τσαμουριά» σε κεντρική πλατεία των Τιράνων


Νέα Αλβανική πρόκληση κατά της Ελλάδας: Έδωσαν το όνομα «Τσαμουριά» σε κεντρική πλατεία των Τιράνων
Τα κατάφεραν τελικά οι Τσάμηδες!
Έπειτα από πολλές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις  οι Τσάμηδες κατάφεραν να πάρουν την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου των Τιράνων για την μετονομασία της πλατείας «AliDemi» σε «Sheshi Çamëria» (Πλατεία Τσαμουριάς).
Αρχικά οι σύμβουλοι του τσάμικου κόμματος PDIU είχαν προτείνει την μετονομασία της πλατείας «Avni Rustemi» σε  πλατεία «Τσαμουριάς», όμως, η πρόταση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση των συμβούλων του συγκυβερνώντος κόμματος LSI που υποστηρίζει το «Τσάμικο Ζήτημα» κι έτσι οι τσάμηδες υποχώρησαν αν και είχαν την στήριξη των συμβούλων του Μπερίσα.
Τελικά έπειτα από πολλές πιέσεις και βλέποντας την πρότασή τους να πέφτει στο κενό, οι Τσάμηδες, πρότειναν την μετονομασία της πλατείας «Ali Demi» σε «Sheshi Çamëria» (Πλατεία Τσαμουριάς). Η πρόταση έγινε δεκτή και εγκρίθηκε ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο Τιράνων στα πλαίσια της 100ης επετείου της Ανεξαρτησίας της Αλβανίας.
«Αφού η πρώτη πρόταση δεν βρήκε σύμφωνες όλες τις πλευρές, πρότεινα να δοθεί το όνομα “Τσαμουριά” στην περιοχή “Ali Demi” όπου υπάρχει ομώνυμος δρόμος, δύο σχολεία με το ίδιο όνομα αλλά και η προτομή του Ali Demi. Έτσι το όνομα αυτού του ήρωα θα συνοδεύεται από το όνομα της Τσαμουριάς, για να τιμήσει αυτούς τους έξι χιλιάδες νεκρούς, οι οποίοι δεν κατάφεραν να επιζήσουν από το μακρύ δρόμο που αναγκάστηκαν να πάρουν χάρη στην ελληνική γενοκτονία. Επίσης, η πλατεία αυτή θα εκπροσωπήσει τους 300.000 τσάμηδες που βρίσκονται στην Αλβανία», δήλωσε σύμφωνα με το portal aftonomi.gr ο επικεφαλής των συμβούλων του PDIU, Tahir Muhedini, σχετικά με την απόφαση αυτή.
Η πλατεία «Ali Demi» ανακατασκευάστηκε πρόσφατα και μετατράπηκε σε χώρο αναψυχής για τους πολίτες της αλβανικής πρωτεύουσας.
Σημείωση: Ο Ali Demi είναι Αλβανός ήρωας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με τσάμικη καταγωγή και σύμφωνα με τους αλβανούς γεννήθηκε στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας το 1918 και πέθανε το 1943 στον Αυλώνα Αλβανίας μαχόμενος ενάντια στις γερμανικές δυνάμεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου