Κυριακή 6 Μαΐου 2012

«Η Αγγελική, θυσιασμένη για ένα μέλλον που δεν έφτασε ποτέ»


Οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας ήταν γεμάτοι από διαδηλωτές που εναντιώνονταν στην κυβέρνηση. Το ημερολόγιο έδειχνε 5 Μαΐου 2010. Στη μία το μεσημέρι περίπου 50 κουκουλοφόροι που έχουν ενσωματωθεί στην πορεία, περπατούν στην Πατησίων. Στρίβουν στη Σταδίου και σταματούν μπροστά στην τράπεζα Marfin. Aρχίζουν να πετούν μολότοφ προς το κτίριο της τράπεζας φωνάζοντας «κάψτε τους, κάψτε τους πλούσιους». Αυτή ήταν η αρχή μιας ασύλληπτης τραγωδίας.
Στην τράπεζα προκαλείται πανικός. Οι εργαζόμενοι που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στα γραφεία τους αρχίζουν να τρέχουν πανικόβλητοι για να γλιτώσουν από τη φωτιά. Κάποιοι σπάνε τα τζάμια του υποκαταστήματος ενώ άλλοι με τη βοήθεια της πυροσβεστικής κατεβαίνουν από τα μπαλκόνια. Λίγη ώρα αργότερα, το αίμα όλων παγώνει μπροστά στο άκουσμα της είδησης.
Τρεις νέοι άνθρωποι, υπάλληλοι της τράπεζας, ανάμεσα τους και μια έγκυος γυναίκα δεν προλαβαίνουν να εγκαταλείψουν το κτίριο. Αφήνουν εκεί την τελευταία τους πνοή, βυθίζοντας στο πένθος ολόκληρη τη χώρα. Η 5η Μαΐου του 2010 γράφεται στην ιστορία ως μια από τις πλέον αιματηρές διαδηλώσεις τα τελευταία τριάντα χρόνια.
Δυο χρόνια μετά δεκάδες πολίτες θα συγκεντρωθούν σήμερα στο σημείο όπου εξελίχθηκε η τραγωδία για να τιμήσουν την μνήμη των θυμάτων την ώρα που οι δράστες παραμένουν ελεύθεροι και οι οικογένειες των θυμάτων ελπίζουν ακόμα πως μια μέρα θα καταδικαστούν εκείνοι που έκοψαν τόσο βίαια και άδικα το νήμα της ζωής των δικών τους ανθρώπων.
Τα θύματα της τραγωδίας
Ολοι έφυγαν με το πρώτο φως της ημέρας από τα σπίτια τους για να πιάσουν δουλειά, στην καρδιά των απεργιακών διαδηλώσεων, στην οδό Σταδίου 23. Η 32χρονη έγκυος Αγγελική, η 35χρονη Αγγελική και ο 36χρονος Επαμεινώνδας αποχαιρέτησαν τις οικογένειές τους για τελευταία φορά.
Η είδηση πως ανάμεσα στα θύματα της τραγωδίας ήταν και μια έγκυος γυναίκα συγκλόνισε το πανελλήνιο. Η 32χρονηΑγγελική Παπαθανασοπούλου εργαζόταν ως credit officer στο τμήμα συναλλαγών επιχειρήσεων, το οποίο στεγαζόταν στον 3ο όροφο του υποκαταστήματος της Marfin. Ηταν παντρεμένη και τεσσάρων μηνών έγκυος στο πρώτο της παιδί. Την ώρα της πυρκαγιάς, βρισκόταν στο γραφείο της. Δεν πρόλαβε να φτάσει στην σκάλα που οδηγούσε στην ταράτσα του κτιρίου. Δεν πρόλαβε να ζήσει.
Η Παρασκευή Ζούλια είχε διανύσει μεγάλη διαδρομή από το χωριό της, το Πέρα Τριοβάσαλο της Μήλου, έως το γραφείο της στην τράπεζα, τη θέση που της άξιζε και την είχε κερδίσει με χρόνια κοπιαστικών σπουδών. Η Παρασκευή «έσβησε» από ασφυξία, πριν προλάβει να φτάσει στο μπαλκόνι της τράπεζας.
Ο Επαμεινώνδας Τσακάλης εργαζόταν στον τρίτο όροφο του υποκαταστήματος της Marfin Egnatia στην οδό Σταδίου στο τμήμα συναλλαγών επιχειρήσεων ως Credit Manager. Μεγάλωσε χωρίς πατέρα και από μικρός δούλευε και σπούδαζε παράλληλα ώστε να συντηρεί και την μητέρα του. Το μεσημέρι της 5ης Μαϊου το γραφείο του γέμισε αμέσως πυκνό μαύρο καπνό. Προσπάθησε να βοηθήσει τη συνάδελφό του, Παρασκευή. Κανείς από τους δύο δεν κατάφερε να διαφύγει.
Αφιέρωμα του CNN στην αδικοχαμένη Αγγελική
«Θυσιασμένη για ένα μέλλον που δεν έφτασε ποτέ. Η οικογενειακή τραγωδία λέει την ιστορία της Ελλάδας». Με τον τίτλο αυτό η ιστοσελίδα του αμερικανικού δικτύου CNN φιλοξένησε πριν λίγες ημέρες, με αφορμή την επέτειο των δύο χρόνων, την ιστορία της αδικοχαμένης Αγγελικής Παπαθανασοπούλου.
«Εκεί η Αγγελική εργαζόταν δώδεκα ώρες την ημέρα ως οικονομική αναλύτρια, όχι μόνο για το συμφέρον της οικογένειάς της αλλά και με την επιθυμία να συνεισφέρει στη χώρα που αγαπούσε. Το σημείο, στο κέντρο της Αθήνας λεπτά από την πλατεία Συντάγματος σε μια εμπορική ζώνη της πόλης, είναι δίπλα στον ιστορικό κινηματογράφο Αττικόν, ένα από τα δεκάδες κτίρια που κάηκαν κατά τη διάρκεια των εκρηκτικών εξεγέρσεων τον περασμένο Φεβρουάριο», αναφέρει το κείμενο της αρθρογράφου Αιρίν Τσαπλ και συνεχίζει «τώρα, δύο χρόνια μετά τα πρώτα μέτρα διάσωσης και τον θάνατο της Αγγελικής, η χώρα οδηγείται στις κάλπες».
Η δημοσιογράφος επισκέφθηκε την οικογένεια της 32χρονης Αγγελικής και μεταφέρει τις συγκλονιστικές εξολομογήσεις των δικών της ανθρώπων που ακόμα δεν μπορούν να πιστέψουν πως έχασαν τόσο άδικα την «πριγκίπισσά» τους.
Ο σύζυγος της Αγγελικής, Χρήστος Καραπαναγιωτίδης μιλάει για τη ζωή τους όταν επέστρεψαν στην Ελλάδα από την Μεγάλη Βρετανία. «Αν έχεις καλή δουλειά στην Ελλάδα τότε μπορείς να ζήσεις καλά. Θέλαμε όμως και να αγωνιστούμε για την Ελλάδα. Δεν σκοπεύαμε να φύγουμε. Είμαστε Ελληνες πολίτες και θέλαμε να υποστηρίξουμε την ελληνική κοινωνία. Είναι μια όμορφη χώρα», δήλωσε φανερά συγκινημένος, κρατώντας μια φωτογραφία της αγαπημένης του.
«Σήμερα, στην Ελλάδα όπου η πολιτική σκηνή έχει διασπαστεί και οι ψηφοφόροι προσελκύονται από κόμματα των άκρων», γράφει η δημοσιογράφος, «η χώρα εξακολουθεί να αγωνίζεται. Όπως αγωνιζόταν κι η Αγγελική «για ένα καλό μέλλον». Για ένα μέλλον που δεν έφτασε ποτέ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου